Week 6; GOEDE VRIJDAG 2 april:
01 apr 2021 Week 6; GOEDE VRIJDAG 2 april:
‘Zijn hart was vast zo groot, want de regering, het geld, de macht en andere groeperingen hebben hem opgepakt en ergens opgesloten waar wij dan weer geschrokken op bezoek gingen’
Geplaatst 1 april 2021Couplet zes uit het gedicht ‘De zeven werken van barmhartigheid’ van Menno van der Beek*.
Dit is de aangedragen tekst: ´Als iemand de Waarheid spreekt, komt dat hard aan. We zouden de waarheid kunnen omarmen, maar lopen er vaak liever voor weg. Of erger nog: we maken Hem voor leugenaar uit. We zien het gebeuren, de dag Dat Jezus wordt veroordeeld en gekruisigd. Maar ook nu nog, wijzen we de Waarheid af. Vandaag staan we hier bij stil en keren ons naar binnen. We onderzoeken ons eigen hart. Zijn wij bereid om de Waarheid te horen? Of wijzen we hem af, zelfs tot in de dood?
Bij de liturgische schikking in de kerk: “Op Goede Vrijdag staat de kruisiging centraal. Een -dood- stille tijd. Het verraad, de verloochening en de kruisiging. Tussen de stenen worden zilverlingen gelegd als verwijzing naar het verraad. Een kruis van stekelige takken staat verticaal in het hart op de ronde spiegel. Het hart is gesloten. We richten ons niet meer naar buiten, we zijn naar binnen gericht”.
Veel inspiratie gewenst door de werken van barmhartigheid en het project ‘Zuid-Afrika ‘ik ben er voor jou’ - een toekomst voor kansarme kinderen’ waar we voor sparen. Klik hier om u bijdrage over te maken via Ideal.

* = Dit volledige gedicht van Menno van der Beek is te vinden op de laatste pagina van Ontmoeting maart 2021.

 
terug