maandag 28 september 2020

Zin in film: Amazing Grace

Datum: 
 maandag 28 september 2020
Tijdstip: 
 19:30 (klik hier voor meer informatie)  - 21:30
Locatie: 
 Ontmoetingskerk
Prijs: 
 € 5,00

Verenigde Staten 2019, 87 minuten, documentaire concertfilm van Alan Elliott en Sydney Pollack. Het beroemde lied Amazing Grace is een heel vroom lied. Toch weet het nog altijd mensen tot tranen toe te beroeren. 

Aretha Franklin zong het, Elvis Presley, Johnny Cash, Rod Stewart, Celine Dion, Mieke Telkamp en ook Barack Obama. Het is een lijflied van mensen die zich inzetten voor gerechtigheid. De tekstdichter van Amazing Grace, de Engelsman John Newton (1725), was een zakenman die niet wilde deugen. Hij werd rijk in de slavenhandel. Hij beloofde tijdens een grote storm op zee dat hij, mocht hij het overleven, zijn leven aan Jezus zou wijden. Hij werd gered en werd predikant in 1780. Dat bleef hij tot zijn dood in 1807. Enkele jaren na de beslissende storm schreef hij tijdens de kerstdagen van 1772 zijn beroemde lied Amazing Grace, naar de tekst uit het Bijbelboek 1 Kronieken 17, waarin koning David zich erover verwondert dat nu juist hij door God is uitgekozen om grote daden in Israël te doen. Newton schreef het eerste couplet als volgt, met een mooie gedachte in de derde regel: Amazing grace – how sweet the sound – that saved a wretch like me! I once was lost, but now I am found, I was blind, but now I see. Wonderlijke genade – wat een zoete klank – die een verschoppeling als mij heeft gered! Eens was ik verloren, maar nu ben ik gevonden, ik was blind, maar nu kan ik zien. In 1972 nam Aretha Franklin in een kerk in Los Angeles het gospelalbum Amazing Grace op, waar een recordaantal exemplaren van werd verkocht. Regisseur Sydney Pollack maakte er filmopnames van, maar die verdwenen wegens technische problemen in een kluis en werden vergeten. Pas zo’n veertig jaar later wist muziekproducent Alan Elliott de beelden te restaureren en kon deze concertfilm in 2018 eindelijk worden uitgebracht. Gelukkig maar, want Aretha Franklin, compleet met band en gospelkoor, is in absolute topvorm. In traditionele kerksetting, met swingende dominee. 

Een mooie documentairefilm waarmee we na de plotselinge onderbreking door corona het nieuwe Zin in Filmseizoen 2020 – 2021 kunnen starten. Aanmelden voor de filmavond gaarne via een mailbericht aan mevrouw Jannie Kaijen-Boing (jannieboing@kaijen.net) met vermelding van namen van deelnemende personen plus een contactmogelijkheid (e-mailadres of telefoonnummer). Mocht het versturen van een e-mailbericht naar Jannie niet mogelijk zijn dan kan de aanmelding ook telefonisch via het nummer 0348- 565242. Het aantal deelnemers aan de filmavond is helaas wegens de coronamaatregelen beperkt tot 20 en verder zullen de contactgegevens van de deelnemende personen tot 3 weken na de datum van het evenement moeten worden bewaard opdat bij een eventuele besmetting opgetreden tijdens het evenement de deelnemers aan het evenement geïnformeerd kunnen worden. 

terug