Zondag 3 januari: Waar ga je heen? Zondag 3 januari: Waar ga je heen?
Beste jongens en meisjes,

Allereerst voor jullie een heel gelukkig nieuwjaar! Laten we hopen dat we in dit jaar weer met z’n allen naar de kerk mogen en dat we het coronavirus de baas worden. Het zou fijn zijn om weer gezellig je verjaardag met iedereen te kunnen vieren die je maar wil uitnodigen. Nu moeten we het nog even op deze manier doen en moeten we nog even volhouden!
Vandaag de eerste online Kinderkerk van het jaar, veel plezier!

Kijk naar de onderstaande foto.
Stel je voor, je bent verdwaald. En het is midden in de nacht. Je kijkt naar de lucht en je ziet alleen maar sterren. Kunnen zij jou de weg naar huis vertellen?

Weet je wat je ziet op de volgende foto’s?:
   
Dit is ook een sterrenhemel met een aantal felle sterren en als je daar lijntjes tussen trekt zoals je op de foto kunt zien dat zie je een plaatje. Op de eerste foto is dat een grote beer (ik vind het niet echt een beer maar zo heet het nu eenmaal zo) de andere is duidelijker, dat is een steelpan.
Er zijn veel mensen die veel weten van bijvoorbeeld de sterren. Het verhaal dat jullie gaan horen gaat over wijzen uit het Oosten. Zij hebben een hele bijzondere ster gezien. De ster wijst hun de weg naar Betlehem.
Die wijzen, ze wisten zoveel van de sterren. De sterren vertelden aan hen dat er een koningskind geboren was. Maar waar? Ze volgenden een bijzondere ster. Onderweg hielp Herodes hen wel wat verder, maar misleidde hen ook. Een droom vertelde aan de wijzen om Herodes niet opnieuw te bezoeken, maar een andere terugweg te kiezen. Dat was nog een hele puzzel. Op dit werkblad staat een sterrenpuzzel (klik hier om het verhaal te luisteren)
Werkwijze:
Knip de sterren uit en leg ze op de juiste manier aan elkaar, zodat er een zin ontstaat. Let goed op de kleine aanwijzingen op de slinger van het blad. Zij helpen je aan de oplossing. Maak daarna de slinger, door achter iedere ster een draadje of lintje te plakken. Rijg ze of niet ze aan een koord. Met kralen tussen elke ster wordt het helemaal mooi. Kijk op de landkaart in welk gebied de wijzen hebben gereisd. Verbind de plaatsnamen van de steden op de kaart: trek lijnen. Bedenk samen waarlangs de wijzen reisden. Waar kwamen ze eigenlijk vandaan? Waar ligt het oosten? In de traditie van legendes en de kunst verbeeldt men de terugtocht van de wijzen met een boottocht. Zorg voor landkaarten. Ze zijn te vinden voor- of achterin een Bijbel of via internet. Tip: Jonge kinderen knippen de sterren uit en plakken ze op donker papier voor een mooie sterrenhemel, glitters maken het af.
Oplossing: De wij-zen zoe-ken de ster en kie-zen naar huis een ande-re rou-te!
Nodig: kleurpotloden, scharen, lijm, landkaartjes; bij Tip: donker papier, glitters.

 
terug