Zondag 2 januari: Weet jij het? Zondag 2 januari: Weet jij het?
Geplaatst: 1 januari 2022

Hallo jongens en meisjes!

Als eerste wens ik jullie allemaal een heel gelukkig nieuwjaar! 
Jammer dat we dat nu niet in het echt tegen elkaar kunnen zeggen, dan had ik jullie verhalen kunnen horen hoe jullie oud en nieuw hebben gevierd. Hopelijk kan dat heel snel weer!

Ik heb een vraag voor jullie: Waar leer je het meest?
Ik ga jullie een verhaaltje vertellen waarin het gaat over waar je iets geleerd hebt:

‘Professor Pieter Pluis is een nauwkeurige lezer. Hij onthoudt alles: niet alleen wat er in zijn boeken staat, maar ook wáár het staat. Je hoeft hem maar te vragen waar hij iets gelezen heeft en hij weet het meteen.
Informatie over het land Congo? Dat staat in zijn tweede kast, op de tweede plank van boven, in een zwart boek met witte letters. En de geschiedenis van Amsterdam? Derde kast, onderste plank.
Hij weet ook nog wanneer hij al zijn boeken gelezen heeft en waar hij toen was. Daarom doet Professor Pieter Pluis mee aan de wedstrijd ‘Waar heb je dat geleerd’. Hij weet zeker dat hij alle vragen zo kan beantwoorden.
“Vraag 1”, begint de leider van de wedstrijd. “Waar heb je leren schrijven?” Pieter Pluis weet het meteen: “Op basisschool de Wegwijzer, in groep 3 bij juf Marijke.”
“Vraag 2”, zegt de leider. “Waar heb je geleerd… dat regen nat is?” Pieter Pluis aarzelt. “Eh… buiten?” “Dat is te vaag”, vindt de leider.
“Vraag 3: Waar heb je geleerd dat bloemen lekker ruiken?” “Binnen”, antwoordt Pieter Pluis. “Bij de vaas op de keukentafel. Of toch buiten in het bos? Of nee… in de bloemenwinkel!” “Daar kunnen we niks mee”, antwoordt de leider.
Na de wedstrijd gaat Pieter Pluis teleurgesteld naar huis. Wat vergeet je toch van veel dingen waar je het geleerd hebt!’

Vandaag gaan jullie het verhaal van de wijzen uit het Oosten lezen of luisteren.
Daarna kunnen jullie een mooie kroon knutselen.

Veel plezier!

Groetjes van Carolien Brouwer
 
terug