Zondag 15 november: Jij maakt het verschil Zondag 15 november: Jij maakt het verschil

Hallo jongens en meisjes,

Welkom allemaal! Ook deze week is er weer een echte en een online kinderkerk viering voor jullie.

Deze week gaat het verhaal over een gedeelte uit Matteüs 25:31-45

Jezus vertelt over de dag dat de Mensenzoon komt. Hij zal de mensen scheiden zoals een herder de schapen en de bokken scheidt. Tegen een deel zal hij zeggen: ‘Wat fijn dat je me geholpen hebt.’ En tegen anderen: ‘Waar was je, toen ik je nodig had?’ Wat je voor kleine mensen doet, doe je voor hem.

Werken van barmhartigheid (= warmhartigheid)

In de tekst worden zes goede daden genoemd: eten geven aan wie honger heeft, drinken geven aan wie dorst heeft, vreemdelingen opnemen, kleding geven aan wie naakt is, zieken bezoeken en naar gevangenen toegaan. De kerk heeft deze daden aangewezen als ‘werken van barmhartigheid’. In de Middeleeuwen werd daar nog een zevende werk aan toegevoegd: het begraven van de doden. En in 2015 stelde paus Franciscus voor om er nog een achtste werk van barmhartigheid aan toe te voegen: de zorg voor de schepping, ons ‘gemeenschappelijke huis’.

Luister en lees de verhalen.

Zorg jij weleens voor iemand anders? Help je wel eens iemand die iets niet zo goed kan? Troost je wel eens iemand die verdrietig is? Vast wel. Zo help je mee aan het koninkrijk van God!

Een toepasselijk lied bij deze verhalen is Ik was hongerig van Elly & Rikkert. 

(het youtube filmpje bij deze versie is gemaakt in 2012 door leerlingen die toen in groep 6 van de Prins Willem-Alexanderschool in Waarder zaten)

Werkbladen

Bovenste werkblad voor de oudere kinderen:

Met dit werkblad krijgen kinderen concrete ideeën om iets goeds te doen, een verrassing of iets liefs. Elk idee kan herleid worden tot een van de acht werken van barmhartigheid. De kinderen maken van de kaartjes een afscheurblok en hangen dit thuis op of geven dit gericht aan iemand. Elk kaartje is een tegoedbon. Het kan naar eigen behoefte ingeleverd worden bij de gever. De gever krijgt dan de kans iets goeds te doen.

Werkwijze: Knip de kaartjes uit en kleur ze. Perforeer het gaatje en rijg er een draad, lint of ring doorheen.

Tip: Maak er een bingokaart van voor thuis aan het prikbord.

Kleur het kaartje pas in als het werkje ‘van barmhartigheid’ is gedaan.

Nodig: kleurpotloden, stiften, scharen, draad/lint of ringetjes, perforator of naald.

Onderste werkblad voor vouw-vaardigen:

Drinken geven aan wie dorst heeft is een van de werken van barmhartigheid. De kinderen vouwen met het werkblad een beker.

Werkwijze: Volg de instructies op het werkblad.

Nodig: kleurpotloden, stiften, scharen, lijm.

Veel plezier en succes ermee!

Groetjes, Mirjam


 
terug